O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Stomatologie – část 1.
I naši mazlíčci vyžadují péči u chrup. Řadě problémů lze předejít preventivní mi zákroky, které jsou zvladatelné v domácím prostředí…tedy Vámi, chovateli.

Čemu předcházet?

Zubní plak – Plak je hmota bakterií, glykoproteinů slin a tkáňové tekutiny…jednoduše řečeno „blátíčko“ na zubech, které máme i my, lidé a každé ráno jej poctivě čištěním zubů odstraňujeme. Nárůst plaku zvyšuje nerovný povrch zubů, abnormální poloha zubů, přetrvávající mléčné zuby i dýchání ústy. Tento plak je základem pro tvorbu zubního kamene(odborně se mu dnes výstižně říká mineralizovaný plak). Do plaku se totiž jednoduše zabudovávají minerální látky pomocí bakterií a tzv.mineralizuje a my začínáme vidět první vrstvy zubního kamene. V něm je spousta úkrytů (viz obr.2) a nově vznikajícímu zubnímu plak vytváří ideální podmínky…bakterie se množí, tvoří se další vrstvy zubního kamene a bakterie i snáze pronikají do okolí – podpůrných tkání zubu a vzniká periodontální onemocnění (tj.onemocnění “ v okolí zubu“):
Zánět dásní (gingivitida) – to je první stupeň periodontálního onemocnění. Organismus se útoku bakterií brání, takže vidíme zánět dásní, tzv.začervenalý okraj. Boj může trvat různě dlouho a až teprve, když dojdou tělu obranné síly či bakterie se stanou agresivnějšími, tak bakterie pronikají hlouběji kolem zubu a vzniká…
Zánět ozubice(periodontitida) – Ozubice(periodontium) je vazivo mezi kostí a kořenem zubu. Periodontium s kostí(zubní lůžko), dásní a cementem na povrchu kořene zubu tvoří parodont a všichni známe pojem parodontóza, tedy onemocnění celého okolí zubu, které pokud je neléčené vede až k narušení (onemocnění) kosti a následnému uvolnění zubu a jeho vypadnutí. Navíc při boji organismu s bakteriemi, bakterie pronikají do krve a krví jsou přenášeny do dalších orgánů, což vede k onemocnění srdce, plic, ledvin, jater atd…

Jak tomu předcházet?

Čištění zubů – to je nejdůležitější krok, který zvládne téměř každý chovatel doma. Je důležitý pro odstraňování zubního plaku(„blátíčka“).Nejlépe každý den večer. K tomu slouží speciální kartáčky(lze i použít měkký dětský)a hlavně speciální zubní pasta(lidská má další přísady a zvíře neumí pastu vyplivnout jako my). Nejideálnější je začít s čištěním zubů již u mladého zvířete(„Starého psa novým kouskům nenaučíš.“). U starších psů či těch , kteří již mají zubní kámen a tedy i zánět dásní nebo parodontózu to již není vhodné. Okolí zubu je bolí a jakýkoliv tlak kartáčkem je pro ně velice nepříjemný. Zde už je na místě odborný zákrok…
Ostraňování zubního kamene pomocí ultrazvukového přístroje. Tím se velice účinně odstraní zubní kámen a plak i s bakteriemi. Zákrok není nijak výrazně bolestivý, ale je nezbytné ho provádět v šetrné celkové narkóze pro umožnění přístupu do dutiny ústní psa (pes prostě při plném vědomí nebude mít po celou dobu zákroku otevřenou pusu jak musíme my, lidé, mít u svého zubaře). Je-li zub již výrazně uvolněn, tedy je-li parodont hodně nemocný a narušený, lékař je nucen zub extrahovat (vytrhnout)…posouzení zubů probíhá většinou ještě s majitelem po úvodu zvířete do narkózy a majitel je předem na extrakci zubu upozorňován.

Pro zajímavost zub pod rastrovacím elektronovým mikrokopem:

        Normální sklovina bez zubního kamene (obr.1)                                                      Sklovina se zubním kamenem (obr.2)

Povrch skloviny je bez poškození. Místy jsou vidět korpuskulární částice – zřejmě nečistoty ulpělé na povrchu skloviny během zpracování.

Povrch zubní skloviny přes nános zubního kamene není vůbec vidět. Povrch je rozbrázděný, drsný a porézní, což jsou ideální podmínky pro zadržení dalšího plaku – tedy bakterií ve hmotě glykoproteidů slin. Tyto bakterie v porózním povrchu, úkrytu, nelze snadno vypudit. Bakterie snáze pronikají do okolních tkání a vyvolávají zánět, od gingivitidy (zánět dásní) po parodontitidu (zánět dásní, periodontia, cementu i alveolární kosti).
Zubní kámen s pokročilou parodontózou u psa:

Zubní kámen s pokročilou parodontózou u kočky:

Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB