O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Otravy u malých zvířat
Na co dávat zejména pozor?

Nemrznoucí směsi (v kapalných směsích do aut) s ethylenglykolem - kapalina se sladkou chutí, která zvířatům velmi chutná! Kapalina se velice rychle vstřebává a krátce po požití způsobuje útlum zvířete, zvracení, později(tj.už za 6-8hodin!) vyvolá selhání ledvin, které již nelze zvrátit.
Upozornění! Směsi s etylenglykolem schovávejte před dětmi i zvířaty. Požití směsi může způsobit selhání ledvin a následnou smrt.

Moluskocid - granule proti slimákům(v ČR přípravek Vanish Slug Pellets...modré granule) s metaldehydem. Granule se již v žaludku rozkládají na toxické látky - od 15minut do 3hodin po pozření granulí dochází k neklidu, zvracení, slinění, vrávorání, postupně až k svalovému třesu, křečím, průjmu a nakonec k selhání dýchání. Pokud zvíře přežije tuto část, později se objeví komplikace z narušení jaterní tkáně.
Doporučení - Používejte jiné přípravky bez obsahu metaldehydu.
Upozornění! Po požití je nutná okamžitá návštěva veterinárního lékaře.

Antikoagulační rodenticidy - přípravky k hubení hlodavců prodávané ve formě granulí, prášku nebo vosku. Způsobují poruchy srážení krve, které se projeví 1-7 dní po požití. Mezi příznaky patří krvácení z nosu, krvácení do břicha, krvavý průjem, krvavá moč, krvácení do plic apod.
Doporučení - Vyhýbejte se místům, kde se provádí hubení hlodavců
Upozornění! Po požití je nutná okamžitá návštěva veterinárního lékaře.

Pyretroidy u koček - běžně používaná antiparazitika u psů, která po použití u koček vyvolají výrazný třes a slinění do několika minut až 3 hodin po podání. U většiny koček příznaky spontánně vymizí, u nemocných, starých koček a koťat je riziko uhynutí.
Doporučení - Důkladně čtěte obaly antiparazitik a nechtějte ušetřit tím, že dáte kapku psovi a dokápnete zbytek kočce.

Paracetamol - lidské analgetikum a antipyretikum (Paralen, Panadol,Coldrex, Ataralgin apod.). Akutní otrava se projeví zrychleným dýcháním, ztmavnutím sliznic, celkovým útlumem a otokem pod čelistí a tlapkami. Větší riziko výskytu příznaků otravy je u koček, u psů nastává až po podání vysokých dávek.
Doporučení - Nepodávejte zvířatům lidské léky. Co člověku nevadí, zvířeti může ublížit.

Nesteroidní antiflogistika - lidské analgetikum (Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen, Movalis, Voltaren, Dolmina, Diclofenac apod.). Tato léčiva mohou způsobit poškození až vředy v trávicím aparátu a ve velmi vysokých dávkách i selhání ledvin. Nejnebezpečnější je přípravek ibuprofen.
Doporučení - Nepodávejte zvířatům léky této skupiny bez předchozí porady s veterinárním lékařem.

Metylxantiny - kofein, teobromin, teofylin (např.čokoláda, káva, kakao, coca-cola). Po požití se objevuje neklid, zrychlené dýchání, třes až křeče a zrychlená srdeční akce, která u oslabených, nemocných a starých jedinců může přejít až v srdeční arytmii. Může se vyskytnout i zvracení a průjem.
Doporučení - Ukládejte potraviny s obsahem výše zmíněných látek mimo dosah zvířete. Rizikové jsou zejména rodinné oslavy, Vánoce.

Rostliny - Mezi nejnebezpečnější, které při požití mohou způsobit až smrt zvířete, patří vlčí bob, ostrožka, oměj šalamounek, tis, náprstník u koček, oleandr, skočec, ocún u koček, vistárie, lilie u koček
Doporučení - Nepěstujte ani nepořizujte výše zmíněné rostliny do Vaší domácnosti.
Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB