O nás Co nabízíme Vybavení Lékaři Rozpis Galerie Akce Mapy a kontakty Články E-shop Časté dotazy Certifikáty HOME
VETERINÁRNÍ KLINIKA SALVUS
Pondělí až Sobota 08:00-20:00
Neděle 08:00-12:00
Mimo ordinační dobu NON-STOP pohotovost
Mládežnická 1340
293 01 Mladá Boleslav
tel.: 326 731 757
Vakcinace koček - podle doporučení WSAVA (Světová asociace vet. lékařů malých zvířat)
U koček není žádná vakcinace povinná ze zákona. Ale je vhodné kočky vakcinovat minimálně vůči panleukopenii, infekční rýmě a chlamydiím. Jedná se o tyto choroby (písmenka u nich jsou jejich zkratkou, kterou najdete na nálepce z vakcíny):
  • Kočičí virová rhinotracheitida (Infekční rýma) – R … Spolu s kalicivirózou jsou původci tzv.komplexu kočičí rýmy.Projevy jsou zánět dutiny nosní, ústní a zánět spojivek či rohovky očí. Onemocnění má často dlouhý a chronický průběh a může zanechat trvalé následky.
  • Kaliciviróza – C … viz výše
  • Panleukopenie (Kočičí mor) – P … Může způsobovat potraty, úhyn mláďat po porodu či poruchy nervového aparátu, postižení trávicího aparátu – tedy zvracení a průjem koťat, které může skončit až úhynem.
  • Chlamydióza – CH … Projevy jsou podobné infekční rýmě a navíc je u ní chronický zánět spojivek očí.

    Vakcinaci začínáme v 8., lépe 9. týdnu života kotěte (viz imunitní okno). Revakcinace za 3-4 týdny, aby byla koťata starší 14-16 týdnů či více a imunitně vyspělá (doposud podle doporučení výrobců vakcín byla poslední primovakcinace u koťat starších 12 týdnů). Lze vakcinovat RCPCH či RCPCH FeLV.
    Boosterová (Posilující) vakcinace se provádí za dalších 12 měsíců (tedy ve stáří 1 roku a 4 měsíců) a poté po 3 letech u kočičí virové rhinotracheitidy, kalicivirózy, panleukopenie. Chlamydiózu je třeba vakcinovat každoročně. I nadále je tedy nutná každoroční prohlídka a vakcinace zvířete - jen bude vakcinační schema poupraveno vzhledem k novým poznatkům WSAVA (Světová asociace veterinárních lékařů malých zvířat).
    Ochrana proti výše zmíněným chorobám je obsažena ve většině vakcín. Dále uvedené choroby nebývají součástí základního vakcinačního schématu, ale jsou doporučitelné. Léčba FeLV a FIP NEEXISTUJE.

    Virová leukémie koček – FeLV … Může mít jakékoliv klinické příznaky od nechutenství, horečky, zánětu dutiny ústní, infekcí dýchacích cest, průjmu až po nádorové onemocnění. Podstatou je snížení imunity útlumem kostní dřeně či vznik nádorů lymfoidní tkáně. Terapie neexistuje. Před vakcinací je třeba předem vyšetřit krev na přítomnost viru a pouze při negativním výsledku vakcinovat. Test se provádí ambulantně v ordinaci z několika kapek krve a výsledek je znám do několika minut. U FeLV je třeba stejné vakcinační schema jako u výše zmíněných chorob - tedy dvě iniciální vakcinace s boosterovou vakcinací za dalších 12 měsíců a poté po 3letech.

    Infekční peritonitida koček – FIP … Toto onemocnění bývá ve dvou formách. Suché či častěji ve vlhké formě. Nejčastější příznaky jsou dlouhodobá horečka, inapetence, zvětšení dutiny břišní, změny na očích, nervové poruchy či lymfadenopatie. Při vlhké formě dochází k úniku tekutiny z cév do tělních dutin. Při suché formě se tvoří hnisavé granulomatózní uzlíky různě v těle. Laboratorní průkaz je problematický. Terapie neexistuje. Vakcinace probíhá nasální formou (nakapání vakcíny do nosu). Provádí se od 16. týdne věku kotěte po ukončení základního vakcinačního schématu či rozšířeného o FeLV s revakcinací za 3-4týdny. Zde je třeba jako u chlamydiózy každoroční revakcinace.

    Vzteklina - R … Vakcinace není ze zákona povinná, ale je důležitá u venkovních koček vzhledem k jejich způsobu života a možnosti nakažení od volně žijících zvířat a je nezbytná k cestování do zahraničí. Navíc nyní lze vakcinovat vůči vzteklině až v 3-letém intervalu! Od 1.7.2008 je platná novela veterinárního zákona č. 182/2008 Sb. podle které přeočkování vztekliny lze provést kdykoliv během doby účinnosti předchozí použité vakcíny. Jinými slovy se má přeočkovat kočka opět vakcínou proti vzteklině do data uvedené v kolonce příští návštěva v očkovacím průkazu. Intervaly mezi jednotlivými přeočkování vychází podle použité vakcíny. U nás používaná vakcína Nobivac Rabies je přeočkována v 3letém intervalu . Vakcinace je možná od 3. měsíce věku. Informace o jiných vakcínách viz http://www.svscr.cz/index.php?art=2987
    Lymská borelióza – B … Má význam v lokalitách se zvýšeným výskytem klíšťat. Lze vakcinovat od 12.týdne stáří kotěte.
  • Autor: MVDr.Erika Žulkevičová Langerová
    Poslední aktualizace: Optimalizováno pro rozlišení 1280 x 1024 © Salvus MB